олимпиадные задания по английскому языку для обучающихся 7-8 классов для школьного тура всероссийской олимпиады школьников | Олимпиадные задания по английскому языку (7, 8 класс): | Образовательная социальная сеть

олимпиадные задания по английскому языку для обучающихся 7-8 классов для школьного тура всероссийской олимпиады школьников | Олимпиадные задания по английскому языку (7, 8 класс):  | Образовательная социальная сеть Олимпиада

Комплекс заданий по подготовке к олимпиаде | олимпиадные задания по английскому языку (8 класс): | образовательная социальная сеть

Комплекс заданий олимпиадного характера

по английскому языку

для учащихся 8 класса

Слушатель курсов группы № 3:

Бакуменко Вера Николаевна, учитель английского языка,

МАОУ «Гимназия №12 имени Г.Р. Державина»

1. «Аудирование»

AN INTERVIEW WITH EMMA

Are the statements below true (T), false (F) or not stated (NS)?

  1. Emma took her exams yesterday.
  2. Emma’s grandmother lives in Oxford.
  3. Her parents do not live together.
  4. Emma has got a brother and a sister.
  5. Her brother is twelve years younger than Emma.
  6. Emma’s brother likes to play football.
  7. He doesn’t go to school yet.
  8. Emma’s father lives in Edinburgh.
  9. They often spend holidays together with their father.
  10. Emma is fond of playing the piano.

Использованные источники:

  1. Английский язык. Всероссийские олимпиады. Вып.2. С.Г. Тер-Минасова, Ю.Б. Курасовская, Л.А.Городецкая, Н.Е.Медведева.- М.: Просвещение, 2009.
  2. Интернет – ресурсы

www.rоsolymp.ru

http://english-zone.com/

http://news.bbc.co.uk/ 

https://audio-vk4.ru/?mp3=Аудирование 7-8 кл. – (Interview with Emma).mp3

Ключ к заданию:

1.F 2. NS 3.T 4. F 5. F 6. T 7. F 8. F 9. T. 10 NS

2. «Чтение»

Задание 1.

Reading

Task 1. Read the story about two friends and their camping trip and mark the sentences T(true), F(false), NS (Not Stated)

The trip of Lifetime

This summer holiday, my friend Irvin and I wanted to do something different. Instead of wasting our time staying at home watching TV and playing computer games as usual, we decided to go camping.

After getting permission from our parents, we began planning our trip. We made a list of all the food and supplies we would need and spent an entire afternoon searching for the best place to buy our camping equipment. In the end, our tent, our tent, stove and sleeping bags cost a lot of money, but it was worth it.

When the day finally arrived, my Uncle Bob was kind enough to drive us to the campsite after he got off his work. We knew it would take us a couple of hours to get there and Irvin and I grew more and more excited as we got closer to where we were going. It was dark by the time we arrived, but we didn’t care. We waved happily at Uncle Bob as he drove away. Then, after a bit of trouble and a lot of laughter, Irvin and I set up the tent and lit the cooking stove. As we sat having our first meal at the camp –tinned spaghetti –we both agreed it was the best food we had ever eaten. A short time later, warm and comfortable in our sleeping bags, we quickly fell asleep and dreamed about what our great adventure would bring.

1. The boys were out of school when they came up with their plan.

2. The boys normally spent their summer playing chess..

3. They asked their mothers and fathers to let them go camping.

4. Their parents helped them plan what to buy.

5. It took the boys a long time to find the supplies they needed.

6. Their camping equipment was expensive.

7. Irvin’s uncle took them to the camping .

8. The boys had left home in the evening.

9. The boys had some problems getting their campsite ready.

10. They had fresh food for their supper.

11. The boys stayed awake late into the night.

12. The boys wanted to spend five days there.

Задание 2.

Task 2. Read the story and choose the letter A, B, C, D.

Teenagers have their own TV channels, websites and magazines. So what about books?

Last year one publisher, Martins, started publishing a series called Waves. We spoke to the director Julia Smith. She explained, ‘Teenage fiction has been published since the 1970s but publishers have never been particularly successful in getting teenagers to buy and read books. Now they’re realising that teenagers aren’t just older children but they’re not adults either and often aren’t interested in adult fiction. For this series we’re looking for new writers who write especially for teenagers.’

Athene Gorr’s novel was published in the series last year and is selling well. Its title is The Purple Ring. She says, ‘The important thing is to persuade teenagers to pick up your book. I’m a new writer so, although I’ve got an unusual name which people might remember, nobody knows it yet! But my book has a fantastic cover which makes people want to look inside. Then they realise what a brilliant story it is!’

And what do teenagers themselves think about the series? We talked to Sophie Clarke, aged 15. She said, ‘I’ve read a few books in the Waves series. They say they’re for 14-19 year olds and I agree with that. We’re not interested in the same things as people in their twenties and thirties. I like them and I think they look really good too. The only thing is that because bookshops put them in the children’s section, lots of teenagers won’t find them so they may not do very well. And it’s a shame there’s no non-fiction in the series as I think lots of teenagers, especially boys, might buy that.’

  1. The writer is trying to …

A. persuade authors to write more teenage fiction.

В. explain why teenage fiction is easier to write than adult fiction.

С. give information about a new series of books.

D. compare different series of teenage fiction.

  1. Julia Smith says publishers …
  1. have a great success in selling teenage fiction.
  2. are very popular by teenagers.
  3. have never sold successfully teenage fiction.
  4. sell a lot of teenage fiction.

15. Julia Smith says publishers now recognise that teenagers …

A. can enjoy the same kind of stories as adults.

В. are neither children nor adults.

С. grow up more quickly nowadays.

D. are more interested in reading nowadays.

16. Athene Gorr’s novel …

A. has a great sucsess.

В. has failed.

С. is boring.

D. is not published.

17. Athene Gorr thinks teenagers were attracted to her book because of …

A. her name.

В. the story.

С. its title.

D. its cover.

18. According to Sophie Clarke’s opinion about the books in the Waves series …

A. they shouldn’t be kept with children’s books.

В. she would prefer to read adult fiction.

С. a lot of teenagers will buy them.

D. she is keen on the design.

19. Sophie Clarke believes that …

A. teenagers are not keen on non-fiction.

В. boys might buy non-fiction more often than girls.

С. non-fiction won’t be very popular.

D. she will write non-fiction for the Waves series.

Задание 3.

Task 3. Read the story and match the parts of the sentences according to the text. There is one extra ending.

First business

Robbie enjoyed art most at school. He liked maths and music too, but because it was hard for Robbie to spell words correctly or to understand texts, he didn’t enjoy being at school. In English, he had lots of problems.

So, when Robbie was 12, his parents decided he should leave school and study at home. There, he learnt about business and working on computers, and spent more time happily studying art, exercising and practicing on his violin. Robbie’s grandmother started teaching him to cook too. Like his mother and aunt he really enjoyed doing it.

One day, grandmother told him her secret way of making jam. Robbie made too much for the family to eat so he took it to other people in his street. He made more and more jam. It tasted so good that his parents’ friends started buying it from him. Robbie added all his costs together then decided on a price.

Then he made a business plan on the computer with help from his dad. Now people can buy his jam at a weekly market. It tastes wonderful and it’s healthy because Robbie uses grape juice, not sugar, to make it.

“I’m still only 14 but I’m already a businessman!” Robbie laughs. “Last week I earned 93 euro because 87 different people bought 58 kilos of my jam, and a supermarket wants to sell it too. My career is in jam-making, I think!”

  1. After he left school, Robbie had more time to play
  2. After he was 12 Robbie studied
  3. People can buy Robbie’s jam
  4. Robbie had problems in his English lessons because
  5. Robbie’s grandmother told him

A. the secret way to make jam.

B. at the market.

C. an instrument.

D. he couldn’t spell very well.

E. different sports.

F. in his own home.

Использованные источники:

1. Материалы Всероссийских олимпиад по иностранному языку (английский язык). – М.: Еврошкола, 2000.

2. Вербицкая М.В. и др. «Всероссийские олимпиады. Английский язык. Французский язык» – М.: Дрофа, 2002.

3. Интернет-ресурсы

www.rоsolymp.ru

http://english-zone.com/

http://school-collection.edu.ru/catalog

Ключи к заданиям

Task 1:

Key: 1T 2NS 3T 4F 5T 6T 7F 8T 9T 10F 11 F 12 NS

Task 2:

Key: 13 C 14 C 15 B 16 A 17 D 18 A 19 B

Task 3:

Key: 1. C 2. F 3. B 4. D 5. A

3. «Лексика»/ «Грамматика»

Задание

Use of English

Read the text below and choose the correct word for each space. For each question, mark the correct letter A, B, C or D on your answer sheet.

Deep Sleep

Deep sleep is important for everyone. The actual (1) ………. of sleep you need depends (2) ………. your age. A young child (3) ………. to sleep ten to twelve hours, and a teenager about nine hours. Adults differ a lot in their sleeping (4) ………. . For most of them, seven to eight hours a night is (5) ………. , but some sleep longer, while others manage with only four hours.

For a good night, having a comfortable ( 6) ………. to sleep is very important. Also, there should be (7) …….. of fresh air in the room. A warm drink sometimes helps people to sleep, (8) …….. it is not a good idea to drink coffee immediately before going to bed.

(9) …….. you have to travel a very long distance, try to go to bed earlier than usual the day before the (10) ……… . This will help you to feel more rested when you arrive.

1         A   size                  B number                 C amount                  D sum

2        A   on                     B to                           C in                           D of

3        A   could               B ought                     C must                       D should

4        A   ways                 B habits                     C manners                 D actions

5        A   few                   B well                        C less                       D enough

6        A   point               B place                      C position                 D part

7        A   plenty             B much                      C many                    D several

8        A   because           B as                            C although               D even

9        A   Since              B Until                       C After                      D   If

10      A   journey            B voyage                   C call                        D visit

Использованные источники:

1. Всероссийская Олимпиада школьников по иностранным языкам. Английский язык. / Сост. Ю.Б. Курасовская, В.В. Копылова, В.Н. Симкин; Науч. ред. Э.М.Никитин. — М.: АПКиППРО, 2005.

2. Содержание Всероссийской олимпиады школьников по английскому языку и подготовка конкурсантов./ Сост. Ю.Б. Курасовская; Науч.ред. Э.М. Никитин. — М.: АПКиППРО, 2006.

3.Интернет – ресурсы

http://www.it-n.ru/

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/ru/

www.teachingenglish.org.u

Ключ к заданию

Key: 1 C 2 A 3 B 4 B 5 D 6 B 7 A 8 C 9 D 10 A

5. «Страноведение»

Задание:

What do you know about Great Britain?

1. What is the official language in Great Britain

а) English; b) French; c) Russian; d) Chinese.

2. Big Ben is…

a) a clock; b) a horse; c) an animal in the zoo; d) a famous name.

3. Piccadilly Circus is the meeting point of…

а) four streets; b) six streets; c) five streets; d) seven streets.

4. The changing of guard happens every day at …

а) 12.30 a. m.; b) 12 o’clock; c) 11.30 a. m.; d) 10 o’clock.

5. Great Britain is divided into …

a) three parts; b) five parts; c) four parts; d) two parts.

6. What is Piccadilly Circus?

a) a circus; b) a square; c) a street; d) a house.

7. What is the Tower of London now?

a) a prison; b) a museum; c) a house; d) a fortress.

8. The name of the Palace where the Queen lives is …

a) the Tower of London; b) the White House; c) the Winsor palace; d) the Buckingham Palace.

9. The capital of Great Britain is …

а) Paris; b) Moscow; c) London; d) Cardiff.

10. What can you see in Trafalgar square?

a) Nelson statue; b) King Memorial; c) Queen memorial; d) Michael Gorbachev memorial.

11. The legend says that without them the Tower will fall. They are …

а) the pigeons; b) the cats; c) the squirrels; d) the ravens.

12. When can you see the flag over the Queen’s Palace?

a) When she is out; b) When she is abroad; c) When she has a party; d) When she is at home.

13. England is in …

а) Europe; b) Africa; c) America; d) Asia.

14. Where is London’s zoo?

a) Regent’s park; b) Hyde park; c) St. James’ park; d) Hyde park.

15. The Raven Master is the person who …

a) is the main raven; b) kills the ravens; c) feeds the ravens; d) orons the ravens.

16. Sir Christopher Wren built …

a) St. Рauls cathedral; b) The Tower of London; c) Westminster Abbey; d) The Parliament.

17. The name of the river in London is …

a) The Volga; b) The Thames; c) The Nile; d) The Medvediza.

18. Where can yon say everything you want?

a) Regent’s park; b) Hyde park; c) St. James’ park; d) Central park.

19. Westminster Abbey is …

a) the chappel; b) the monastery; c) the inn; d) the famous Royal Church.

20. London is more than …

a) one thousand years old; b) two thousand years old; c) three thousand years old; d) four thousand years old.

Использованные источники:

1. V Всероссийская олимпиада школьников по английскому языку. 10-11 кл.: Метод. пособие / Сост. В.В.Копылова. – М.: Дрофа, 2004

2. Интернет — ресурсы

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/ru/

www.teachingenglish.org.uk

Ключ к заданию:

1а 2a 3 b 4 c 5 a 6 b 7 b 8 d 9 c 10a 11 d 12d 13a 14 a 15 c 16 a 17 b

18 b 19 d 20 b

Оцените статью
Олимпиада